Partaharju 1990

Partaharjun leirikeskuksessa Pieksämäen maalaiskunnassa (nyk. Pieksänmaa, 1.1.2007 alkaen osa Pieksämäen kaupunkia) järjestettiin vuoden 1990 Viekkaan kesäleiri.

Partaharju 1990, 5.-12.8

Partaharjun leirikeskuksessa Pieksämäen maalaiskunnassa (nyk. Pieksänmaa, 1.1.2007 alkaen osa Pieksämäen kaupunkia) järjestettiin vuoden 1990 Viekkaan kesäleiri. Leiriläiset perustivat kilpailevan kioskin Partaharjun oman kioskin kanssa.

Leiri oli todellinen jättileiri, sillä noin 160 leiriläistä (joista 38 aikuisia ja n. 40 leirillä aikaisemmin ollutta) oli jaettu kahdenlaisiin ryhmiin, työ- ja asuinryhmiin. He asuivat omissa telttakylissään, joissa jokaisessa oli oma keittiö. Ryhmien jakaminen oli aika työlästä. Homma tehtiin Olliloiden olohuoneessa keltaisilla liimalapuilla, ennen leiriä, eli leiriläiset oli jo valmiiksi jaettu ryhmiin. Ruoanvalmistus tapahtui kaasukeittimillä. Leirillä oli jokaisessa kylässä puolijoukkueteltat, joissa oli telesampo(videotex?)-päätteet. Niillä lähetettiin faksit kauppaan eli tilattiin ruoat yöllä. Tuolloin videotex-päätteet olivat vielä rajapinnaltaan liian vaikeita ja monimutkaisia käyttää (kuolivatko sitten sukupuuttoon??)

Mara (Kirves) ja Simo (Ollila) hoitivat ruokakuljetuksia ja toivat ruoat jokaiseen kylään. Leirillä oli mukana vajaa kymmenen petroskoilaista nuorta, jotka asuivat eri ”kylissä”.

Leirillä oli videotykki, jolla näytettiin yhdessä tehdyt videot ulkona isolle kankaalle. Ensimmäisen kerran suora tv-lähetys. Pielan Harry toi leirille tarrantekokoneen, jolla mm. Liisan ja Maran (Kirves) asuntovaunuun tehtiin iso nimitarra. Hyvä uimaranta ja hyppytorni. Mietittiin, miten pystyttäisiin järjestämään leirin yövartiointi, koska leiripaikan ohi meni aika vilkas tie. Perustettiin iltapäivälehti, jonka toimittajat tekivät lehteään läpi yön ja olivat innoissaan, kun saivat valvoa yöllä ja tarkastaa leirialuetta taskulamppujen kanssa. He saivat sitten luvallisesti nukkua seuraavana aamuna pitkään.

Leirillä oli ensimmäisen kerran mukana myös ryhmä petroskoilaisia nuoria ja heillä muutama aikuinen ”kaitsijana”. Petroskoilaisia varten kerättiin varastoista huopia ja nukkumis- ja ostettiin kirppareilta ja koottiin omista komeroista ruokailuvälineitä, sillä heillä ei ollut mitään mukanaan. Sen jälkeen Viekkaalla olikin melkoinen astiavalikoima, joka karttui joka leirin jälkeen, kun leiriläiset unohtivat leirille tavaroitaan. Levy: Oi niitä aikoja

Inforyhmää kutsuttiin silloin vielä ”Teleryhmäksi”. Huomattiin, että se ei toimi, jos se on kaukana muista ryhmistä.

Radio toimi leirillä erinoimaisesti keskusradiomallilla.

Leirillä vieraili monen median edustajia: Pieksämäen lehti (pari kertaa), Keskisuomalaisen nuorisoliite Syke, Yleisradion Mikkelin toimitus, Pieksämäen paikallisradio ja Kympin uutiset. Lisäksi Tietoviikko julkaisi leiristä tiedotteen.

Samaan aikaan Partaharjun leirikeskuksessa oli ulkosuomalaisten kurssi. Saman vuoden muut leirit: Arktinen leiri Rovaniemellä (TuTu:n kokouksen yhteydessä)