Juva 1994

Vuoden 1994 viestintäleiri järjestettiin Juvalla. Radio Olliloiden asuntovaunussa. Kerran ovi lukittiin ja Roxetten ’Join the Joyride’ jätettiin luuppiin soimaan… Käytiin uimahallissa uimassa. Lecut ensimäistä kertaa käytössä. Lecukioskina Mirjan vanha teltta. Paitettiin vohveleita. Nuotiolla ISON patjan äärellä paistettiin vaahtokarkkeja. Teemu (Ollila) ja Ilari (Säkkinen) iskivät paikallisia tyttöjä ja Maija kielsi. Onnenpyörä. Iltanuotiopaikka oli erittäin hyvä, kehuttiin toinen toistamme. Anja Ojanen teki erityisen herkullista kookoslohta. Ketsuppia kului ihan tolkuttomasti murhaleffoihin. Roomeo ja Juulia –elokuva. Erkki (Nikander) 10 v. valvoi koko yön. Monta hyvää keskusteluohjelmaa leiriradiossa. Leiriliivit painatettiin Mikkelissä.

”’Leiri opettaa, ei Siperia’ – olivat erään ensikertalaisen sanat hänen oltuaan pari päivää Telen vuotuisella viestintäleirillä, joka tällä kertaa järjestettiin Juvan luonnonkauniissa maisemissa. Leiripolitiikka ja säännöt olivat hyvin yksinkertaiset, koska niitä ei ollut. Sai käyttäytyä aivan vapaasti, kunhan piti huolen yleisistä tiloista ja hoiti hommansa jotenkuten. Aikuiset olivat mukana vain neuvomassa, jos tarvetta ilmeni. Yleensä ei.” ”Iltapäivällä pidettiin vielä tervetulotilaisuus j a meidät jaettiin ryhmiin mm. lempivärin, -eläimen ja -puun mukaan.” (Paaso tekstissä Paaso & Tiihonen 1994)

Ryhmät Juvalla olivat: ”Juvan lehtiryhmä, Keirilehtiryhmä (sic), Info, Radio, Ruoka-yläkeittiö, Ruoka-alakeittiö, Video-fakta, Video-fiktio.” (Paaso & Tiihonen 1994)

”Juvan lehtiryhmä Leirillä oli siis kaksi eri lehtiryhmää. Toisessa huhkittiin leirillä keräten uutisia, kuvaten ja haastatellen. Toisen lehtiryhmän tehtävät olivat melko samat, tosin siellä tehtiin paljon enemmän tutkimuksia ja vertailuja. Esittelemässäni Juvan lehtiryhmässä vertailtiin mm. paikkakunnan baarien tasoa, leirin ja Juvan kauppojen hintoja sekä haastateltiin Juvan päättäviä ja ratkaisevia henkilöitä. Niin kunnanjohtaja, kuin palopäällikkökin juotui lehtemme timantinkovien uutisryhmien hampaisiin. Uutisryhmien käytössä olleen digitaaliset still-kamerat, joilla siirrettiin kuvat suoraan kameralta tietokoneelle olivat kovassa käytössä. Ryhmät kävivät muunmuassa kahdessa pesäpallo-ottelussa ja sirkuksen harjoituksia katsomassa.” (Paaso & Tiihonen 1994)

”Leirilehti-ryhmä (…) Taiton hoidimme itse, sinä päivänä se jäi minun – päätoimittajan – niskoilleni. Käytössä oli Macintoshit ja taitto-ohjelma, jonka nimeä en sattumalta en nyt muista. Systeemit olivat kuitenkin aivan A-luokkaisia, mahdollisesti ’oikeissakin’ lehdissä käytettäviä. Still-kameralla napsimme kuvat, ja lehteen jutut kirjoittivat vapaaehtoiset, pääosin tietenkin omasta ryhmästämme.” (Paaso & Tiihonen 1994)

”Video-fakta Joka ilta kymmenen aikaan kokoontui suuri määrä (periaatteessa kaikki) leiriläisiä koulun liikuntasaliin tihrustamaan jotain. ja mitä muuta se jokin olisikaan ollut kuin päivän videosalda. Video-fakta teki joka päivä 10 uutiset, Gybän Uudized, 10 uuti-z tai miten kukin sen tahtoi sanoa. Lähinnä leirin ympäristöstä kerättiin aineistoa, joka sitten editoitiin taidokkaisiin näytöksiin. Editointilaitteet leirillä olivat keskinkertaiset. Perushommat niillä sai tehtyä, ei paljon enempää. Kumma kyllä, editointiin ei oltu hankittu Macintoshieja ja vian yhtä nauhuria kuten Malmitalolla, vaan laitteet olivat täysin manuaalisesti vastoin leirin muuta henkeä. Taideteoksia niillä silti syntyi. ”Istujat”-performanssi jäi varmasti monen mieleen 10 uutisten loppukevennyksenä. Koko sali istui huuli pyöreänä tuijottaen ohjelmaa, jonka esityksestä ei oltu ilmoitettu ennalta. Tämä koko leirin ainoa performanssi saikin viimeisen leirilehden elokuva-arvostelijan luonnehtimaan Kalaa näin: ”Aluksi hieman performace-tyyppinen, mutta loppujen lopuksi aivan mainiota viihdettä.” (Paaso & Tiihonen 1994)

”Video-fiktio Toinen videoryhmä oli keskittynyt erilaisten näytelmien ja tarinoiden tekoon. Näitä saatiinkin laidasta laitaan. Elokuvat käsittelivät muunmuassa turistiryhmää, joka joutui Juvalle, Jumalan selän taakse, Draculaa ja Kolmiodraamaa Meksikossa ja Juvalla. ’Erilaisia’ elokuvia olivat Robocop IV – The judgement holiday ja Kala. Robocop, joka oli parodia Terminatorista ja Robocopista, oli teknillisesti aivan huippuluokkaa ja näyttelijäsuorituksetkin olivat paremmasta päästä. Kala:ssa taas yhdistyivät luova hulluus, erinomaiset musiikit ja käsikirjoituksen vapaus. Juu – arvasitte aivan oikein, Juuso käsikirjoitti ja minä editoin ja ohjasin. Lisäksi innoikkaimmat tekivät ns. performanssin, jossa kaksi kaveria istuivat penkeillä, yksi makasi heidän edessään ja siinä he sitten heiluivat. Sen kuvasi kaksi henkilöä videokameroilla ja sitten se näytettiin kymmenen uutisten jälkeen. Puoli salia katsoi suu auki ja toinen puoli hihitteli. Kaikki elokuvat olivat omalla sarallaan uraauurtavia ja hauskoja. Ne editoitiin koulun ylimääräiseen keittiöön sijoitetulla editointilaitteistolla, jonka yhteydessä oli myös musiikintekoon käytetty tietokone.” (Tiihonen tekstissä Paaso & Tiihonen 1994)

”Ruokaryhmät (…) ruokaryhmät pitivät huolen koko leirin noin 150 hengen ruokailuista. (…) Päivässä aterioita oli 1 – 4 kappaletta, mikä ei kovasti ihmisiä haitannut. Kovin moni tyytyi nauttimaan ’juggea’ eli jugurttia, jota menikin aivan uskomattoman monta litraa. Juggehuiput olivat öisin leirinuotiolla istuttaessa, jolloin yhtä henkeä kohden saattoi mennä helposti kolmekin litraa pariin tuntiin. Leipä oli myös kovassa suosiossa, sekä voin kanssa että ilman.” (Paaso & Tiihonen 1994)

”Radio – ryhmä Radio – paikoista tavoitelluin, eikä suotta. Leirillä oli paikallisradio, jonka kuuluvuusalue oli n. 10km.

Atte Tanskanen editoimassa videoita. Kuva: Henna Tanskanen
Mikko Luotonen ja Atte Tanskanen. Kuva: Henna Tanskanen