Maailmanrauha edellyttää neuvottelutaitoa

Maailmanrauha edellyttää neuvottelutaitoa

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Politiikka on puhetta. Hyvä politiikka vaatii hyvää neuvottelutaitoa. Hyvä neuvottelutaito edellyttää kuuntelua ja toisen näkökulman ymmärtämistä. Hyvä neuvottelutaito edellyttää oman näkökulman hyvää perustelutaitoa. Hyvä neuvottelutaito edellyttää mielen pysymistä maltillisena ja rauhallisena.

Leirillä on monia asioita, joita hoidamme yhdessä neuvotellen: Sovimme yhdessä, mitä teemme ruoaksi, sovimme yhdessä, millainen video, millaista radio-ohjelmaa mitä kirjoitamme lehteen, mitä myymme kiskassa, kuka hoitaa infoa, paljonko saa lecuja ja pisteitä tehdyistä näkymättömistä töistä. Tämä kaikki, jos mikä on politiikkaa eli yhteisten asioiden hoitoa ja vaatii neuvottelutaitoa. Leirin motto on ollutkin iät ja ajat: Itsenäisesti yhdessä. Jo tämä motto ja sen hyväksyminen on politiikkaa.

Kun sovimme asiat yhdessä neuvotellen, on helppo toimia itsenäisesti, kun tietää mitä muut haluavat.

Oma asiansa on siten satunnaiset erimielisyydet eri osapuolten kesken. Niiden sopiminen on oma taitolajinsa, jota on hyvä harjoitella toista kuunnellen ja omaa näkökulmaansa perustellen ollen samalla valmis muuttamaan käsitystään, jos kuulee ja ymmärtää toisen perustelun. On tosi vaikeaa usein sanoa, että olin väärässä, mutta kun sen kerran sanoo, huomaa, että se on aika vapauttavaa. Ja samalla saa toisen arvostuksen, vaikka ehkä aluksi luuli sen menettävänsä.

Miten on, onko Suomessa yleistä myöntää olevansa väärässä? Onko Suomessa ihailtavaa neuvotella kompromissi tai löytää uusi yhteinen näkemys? Ainakin osa ihmisistä väheksyy näitä taitoja sanoen, että politiikot tekevät lehmänkauppoja tai ovat takinkääntäjiä. Ja molemmat ovat välttämättömiä asioita yhteisten asioiden hoitamiseksi rehellisesti ja avoimesti. Olen varma, että ne ovat välttämättömiä asioita maailmanrauhan saavuttamiseksi.

Missä neuvottelutaitoja opetellaan ja opitaan? No viestintäleirillä tietysti – ihan huomaamatta!