Video

ViekasWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Päivä videoryhmässä

Tällä sivulla käydään läpi mitä videoryhmä tarvitsee ja miten videoiden tekemistä, kuvaamista ja ideointia voi helpottaa leirillä.

Videoryhmässä tehdään päivän ajan elokuvia, dokumentteja, uutisia (aiheet leiriltä ja/tai leirin ulkopuolelta) ja vaikka mainoksia ohjelmien väliin. Leiriläiset saavat ideoida aiheita ja ohjelmien tyylejä, mutta ryhmän kultsien tulee olla mukana suunnittelussa, kuvaamisessa ja editoimisessa niin, etteivät tavoitteista tule liian kunnianhimoisia tai muuten hankalia toteuttaa. Projektinhallinta on siis oleellista: on syytä heti aluksi laatia aikataulu, jossa on määritelty suunnittelun, kuvauksen sekä leikkauksen kestot realistisesti - kuhunkin vähintään tunti, mielellään kaksi.

Videoryhmä työn tohinassa, poimittu Viekkaan sivulta

Minkälaista ohjelmaa videoryhmässä voidaan tehdä?

 • Uutiset
  • Uutislähetys (myös suora lähetys jos kokeilunhalua ja teknistä osaamista on) eli uutisankkuri lukee uutiset
  • Sää
  • Haastattelu, esim. leirillä vierailevan henkilön tai lähileipomon leipurin kanssa
  • Loppukevennys
 • Dokumentti jostain teemasta
 • Fiktio (jännitys, satutarina, draama, saippuasarjan jakso jne. jne.)
 • Musiikkivideo

...tai mitä tahansa ryhmä keksiikään tehdä!

Kultseille / aikuisille videoasiaa

Videoiden tekemisessä tarvitaan luovuutta, mutta realistisen aikataulun tekeminen on vielä luovuuttakin tärkeämpää – kuvausten suunnitteluun ja materiaalin editointiin kannattaa varata aikaa!

Päivän aluksi kultsi kertoo perusasioita video-ohjelmien teosta ja painottaa suunnittelun tärkeyttä. Ryhmä voi käyttää luovan ongelmanratkaisun menetelmää miettiessään mitä halutaan kuvata. Kun ohjelman/ohjelmien tyyli on päätetty, voidaan ruveta kirjoittamaan tarinaa tai ohjelman runkoa. Otoksia voi suunnitella myös piirtämällä. Kultsi varmistaa, että jokaisella on jokin tehtävä, esim. näyttelijänä tai kameravastaavana, haastattelijana jne.

Kun tiedetään suurin piirtein, mitä halutaan kuvata, voidaan siirtyä kuvauspaikalle/-paikoille. Jokaisesta tilanteesta kannattaa ottaa pari otosta, ja muutenkin materiaalia enemmän kuin tarvitaan, sillä editointipöydällä turhat saa pois, mutta lisää kuvausmateriaalia on hankalampi saada enää leikkausvaiheessa.

Videoryhmä voi jakaantua kuvaamaan esim. kahta eri ohjelmaa, jolloin kummassakin tiimissä tulee olla kultsi tai aiemmin leirillä ollut osaava leiriläinen mukana. Editoinnin kannalta on kätevää, jos vähemmän suunnittelua vaativa ohjelma (esim. haastattelut) kuvataan ensin, koska sitten sitä materiaalia voidaan jo ruveta editoimaan, kun vaikka elokuvan kuvauksia vielä tehdään. Olisi hyvä, jos kaikki ryhmäläiset saisivat kokeilla editointia, vaikka tällä tavalla työskentely onkin paljon hitaampaa.

Kun ohjelmat on editoitu valmiiksi, kaikki leiriläiset kokoontuvat esim. liikuntasaliin tai muuhun isoon tilaan katsomaan illan "videot". Tavallisesti leirillä on sovittu, että tämä videoiden esittäminen tapahtuu joka ilta samaan aikaan, eli klo 22. Jos videoita esitetään tästä poikkeavana ajankohtana esim. teknisten ongelmien takia, pitää kaikille ilmoittaa uusi ajankohta.

Päivän tuotokset on hyvä laittaa myös nettiin etäleiriläisten ja muiden kiinnostuneiden ulottuville.

Mitä videoryhmässä tarvitaan?

Laitteet: kamerat, mikrofonit, tietokone, jolla kuvattu materiaali editoidaan + sopiva editointiohjelma

Muuta: rekvisiittaa (vaatteita, päähineitä jne)

Kesäleireillä videossa on ollut käytettävissä kolme kameraa ja kolme leikkaustyöpistettä, iMacit ja Casablanca.

Henkilökohtaiset työkalut