Info

ViekasWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

Päivä infossa

Mitä infossa tehdään? Tällä sivulla käydään läpi infon tehtävät sekä kerrotaan leirillä käytettävistä lecuista, pinsseistä, näkymättömistä töistä jne. Infon tehtävät jaetaan perinteisesti kahtia:

1) infossa päivystäminen: vastataan puheluihin, pidetään leirilokia (eli merkitään ylös, kuka lähtee leiriltä tai saapuu leirille), opetellaan uutta teknologiaa, seurataan peli- ja nettikoneiden käyttöä. Inforyhmäläiset hoitavat yhteydet leirin sisällä sekä myös ulkomaailmaan (lehdistöön, "etäleiriläisiin", leiriläisten vanhempiin jne.) ja ovat lisäksi vastuussa leirin "lecupankista" sekä pistekoneesta, johon leiriläiset merkitsevät keräämänsä pisteet.

2) kioski: Kioskissa myydään makeisten ja limujen lisäksi esim. inforyhmän leipomia leivonnaisia (pullaa, piirakkaa, vohveleita) ja kahvia, pirtelöä jne. "Oikealla" rahalla, eli euroilla saa vain kaupasta hankittuja tuotteita, ja itse tehtyjä herkkuja voi vain ostaa leirin omalla valuutalla, lecuilla. Inforyhmäläisten tehtäviä ovat siis kioskituotteiden hankkiminen (kauppareissu ruokaryhmän kanssa), leipominen, kahvin keittäminen, tuotteiden hinnoittelu, myynti sekä kioskin tunnelman luominen: sisustaminen ja mainonta, sekä tietysti tiskaaminen jne.

Tiedosto:Juustokakku.jpg
Maukasta juustokakkua saa ostaa lecuilla

Lecupankki toimii yhteistyössä kioskin kanssa. Se jakaa kansalaispalkan (yleensä 1 lecu per leiripäivä, eli tavallisilla kesäleireillä 8 lecua), jolla kioskiherkkujen ostamisen lisäksi voi esim. käyttää tietokoneita pelaamiseen tai muita lecutoimintoja. Jonakin vuosina viemäriverkko on pienessä kyläkoulussa ollut rasitettuna, jolloin sisäsuihkun ja sisävessan käytöstä on veloitettu lecuja - ulkovessaa ja saunaa on saanut käyttää vapaasti.

Inforyhmän erityistehtävät tiettyinä päivinä

1. leiripäivä: leiriläiskartta ja puhelinluettelo

Ensimmäisenä päivänä inforyhmässä toimivat tekevät leirikartan, eli piirtävät koko leirialueen rakennuksineen ja telttoineen. Karttaan merkitään mm. teltat numeroituina, ja sen mukaan tehdään leirin puhelinluettelo. Sekä kartta että puhelinluettelon tiedot viedään lehtiryhmään, jotta ne voidaan julkaista ensimmäisessä leirin lehdessä.

n. 6-7 leiripäivä: leiriläiskronikka

Leireillä on jo pitkään koottu pelkästään positiivisia asioita sisältävä leiriläiskronikka. Kronikalle varataan oma tietokone infohuoneesta. Infossa voi sitten kirjoitella ihanuuksia ja mukavuuksia leiriläisistä heidän nimiensä ja kuviensa alle. Leiriläiskronikkaa kirjoitetaan kaikista leiriläisistä, ja sen idea perustuu siihen, että se jaetaan viimeisen Tietotuutin liitteenä jokaiselle leiriläiselle muistoksi hauskasta leiristä. Esimerkkinä kesän 2006 leiriläiskronikasta: "Paras lapsenvahti. Reipas runebergintorttujen leipoja. Olet niin pirtsakka että!".

Näkymättömät työt, pisteet, lecut ja pinssit

Tiesitkö, että viestintäleirillä on oma raha, lecu (leiri-ecu)? Leiriraha syntyi yhteisenä innovaationa 15 vuotta sitten (Viherä 1999), ja kun se havaittiin toimivaksi, se jäi leirille. Ideoinnissa viestintäleirillä kesällä -92 pohdittiin “näkymättömien töiden” ongelmaa. Näkymättömät työt ovat sellaisia, jotka eivät näy, jos ne tehdään, mutta jos ne jättää tekemättä kaikki huomaavat sen. Esim. lakaiseminen, tyhjien pullojen vieminen keräykseen tai vessapaperin loppuminen. Kun ulkopuolista siivoushenkilökuntaa ei ollut leirillä, huomattiin pian, että nämä työt jäävät helposti tekemättä, kun niistä ei välttämättä muisteta kiittää tai voida palkita millään tavalla. Päätettiin kokeilla töiden pisteytystä vaikeuden ym. perusteella (esimerkki töiden pisteytyksestä listassa alla), ja luotiin tietokanta, johon jokainen leiriläinen voi päivittäin lisätä keräämänsä pisteet. Tietyn määrän pisteitä keränneelle annettiin sitten iltaelokuvan yhteydessä pinssi palkinnoksi tehdystä työstä. Kokeilu osittautui toimivaksi ja palkitsevaksi - jokainen pääsi puhtaaseen vessaan ja roskat pääsivät kierrätykseen.

Pinssit tuntuivat kuitenkin pieneltä kiitokselta tärkeiden töiden tekemisestä, joten päätettiin kokeilla paikallisrahan käyttämistä. Syntyi lecu, eli leiri-ecu (tämä oli tietysti ennen euroaikaa...) ja päätettiin, että 10 kerättyä pistettä vastaa yhtä lecua, jonka voi nostaa leirin pankista. Lisää lecun historiasta sivulla Leirirahakokeilu.

Mitä lecuilla sitten saa? Lecuilla pyöritetään leirikahvilaa kioskin yhteydessä. Kahvilasta saa ostaa kahvia, teetä, erilaisia inforyhmäläisten leipomia leivonnaisia sekä vohveleita lecuilla. Mutta on lecuilla muutakin käyttöä: Suurilla leireillä ilmenee välillä ongelmia, koska tilat on mitoitettu pienen ryhmän osa-aikaiseen käyttöön (eli 20 henkeä 8 tuntia päivässä, ei 100 henkeä 24 tuntia päivässä), ja esimerkiksi jätekaivot voivat tulvia, kun suihkuja ja wc:itä käytetään enemmän kuin tavallisesti. Erään likakaivoepisodin jälkeen huomattiin, että näkymättömien töiden idealla ja pisteillä saatavilla lecuilla voidaan sisävessojen ja suihkujen käyttöä rajoittaa, kun niiden käyttäminen esim. maksaa 1 lecun. (Tietysti tällöin on oltava vaihtoehtoisesti ulkovessat ja saunarakennus erikseen, että lecutonkin pääsee wc:hen ja peseytymään...)

Esimerkkinä aikaisemmilta viestintäleireiltä:

Pistelista (montako pistettä kustakin työstä saa)

  * 20 pistettä Työpisteen loppusiivous
  * 20 -"- Lattian lakaiseminen
  * 15 -"- Ongelman huomaaminen ja korjaaminen
  * 10 -"- Roskakorin tyhjennys
  * 10 -"- Pyyteettömän avun tarjoaminen
  * 10 -"- Toisten ryhmien/toisen ryhmän auttaminen
  * 5 -"- Radio-ohjelman tietovisa, 5 p./oikea vastaus 
  * 5 -"- Tyhjän pullon palauttaminen infoon, 5 p./pullo 

Pinssien pisterajat Jokainen pinssi on erilainen, sitä erikoisempi pinssi mitä korkeammat pisteet.

  * 1. pinssi 50 pistettä 
  * 2. pinssi 100 pistettä 
  * 3. pinssi 200 pistettä 
  * 4. pinssi 300 pistettä 
  * 5. pinssi 450 pistettä 
  * 6. pinssi 600 pistettä 
  * 7. pinssi 800 pistettä 
  * 8. pinssi 1000 pistettä 
  * 9. pinssi 1500 pistettä 
  * 10. pinssi 2000 pistettä 

Pinssit on saatu lahjoituksina eri puolilta, mm. yrityksiltä, ja jotkut ovat jopa keräilytavaraa! Pinssien sijaan palkintoina voi tietysti jakaa jotain muuta. Tärkeintä on maine ja kunnia, ja pisteiden kuulutustilaisuudessa saadut aplodit!

Kultsien vastuu inforyhmässä

Kultsin tehtävänä on innostaa leiriläisiä infopäivän tekemisiin, sillä inforyhmä on aika hankala hahmottaa kokonaisuutena. Samoin kuin muissa toimintapisteissä, myös infopäivä kannattaa aloittaa yhteispalaverilla, jossa kerrotaan, mitä infossa tehdään. Kioski- ja loki- jne. vuoroista on hyvä tehdä vuorolista, jotta jokainen tietää, milloin hänen tulee hoitaa mitäkin asiaa.

Infossa kultsi tietysti vastaa siitä, että päivän hommat tulee tehtyä, leirilokia ylläpidetään, jotta tiedetään missä kukin leiriläinen on. Kultsi vie kioskin kassan päivän päätteeksi leirin raha-asioita hoitavalle henkilölle.

Inforyhmässä päteen kioskin toiminnan kannalta pitkälti ruokaryhmän ohjeistukset: kioskissa on kiva tarjota jotain itseleivottua tai -tehtyä hyvää: pullaa, pirtelöä, mokkaruutuja... Leipomiseen tarvittavat tarvikkeet ja myyntitavara voi käydä ostamassa yhdessä päivän ruokaryhmän kanssa – lapsista on ikimuistoista ostaa kerralla niin paljon karkkia!

Henkilökohtaiset työkalut